Zdravý životný štýl

Kedy je správne začať s cvičením po tehotenstve?

"Naspäť do formy sa chce po pôrode dostať snáď každá žena. Zvlášť v dnešnej uponáhľanej dobe, v ktorej sú na vzhľad žien vyvíjané mnohokrát až nereálne nároky, ktoré častokrát ani nekorešpondujú so zdravím. 

Už tak dosť veľký tlak potom zosilňujú aj samotné mamičky, ktoré sa na sociálnych sieťach predbiehajú v tom, ktorá od narodenia dieťaťa schudne viac." hovorí naša osobná trénerka Nika D.

Progres, ktorý niekto urobí za pár týždňov, môže inému trvať mesiace. A hoci je cvičenie veľmi nápomocné a odporúčajú ho aj odborníci, treba ho vždy prispôsobiť aktuálnemu stavu. V opačnom prípade môže mať negatívny vplyv na zdravie ženy. No a zdravotné ťažkosti môžu koniec koncov vplývať aj na psychiku ženy, čo sa následne prenáša aj dieťa samotné.

Je dôležité si uvedomiť, že 80% osobnosti dieťaťa sa vybuduje počas jeho prvých troch rokov. Preto je psychika matky a pohoda okolia, nesmierne dôležitá.

Samotné tehotenstvo, má veľký vplyv na fyzické aspekty ženy. Jednou z najväčších zmien je dýchanie - počas tehotenstva prevláda dýchanie do hrudníka, vzniká diastáza, zvýšená uvoľnenosť väziva, čo má za následok rozvoľnenie väzov a to najmä v oblasti panvy, kostrče a lonovej kosti.

Tehotenstvo je individuálny proces. Každá žena má svoje telo inak nastavené a preto sa budeme o tejto téme baviť vo všeobecnej rovine. 

Ako začať s cvičení?

Ako prvé a najdôležitejšie pri návrate do tréningového procesu, je pocit. Pôrod má extrémny vplyv na telo ženy a je úplne jedno či mala ľahší, rýchlejší alebo pomalý, dlhý a ťažký pôrod. Ak sa necíti fit a nie je na 100% pripravená, mala by počkať až sa jej telo zotaví. 

Ako druhé, tiež veľmi dôležité je, aby pohyb a akýkoľvek tréning povolil aj lekár. Žena sa môže cítiť akokoľvek super, no pokiaľ nie sú jej rany úplne zahojené, s pohybom by mala počkať. 

Hoci to tak spravidla je, motiváciou by nemalo byť primárne schudnutie, ale posilnenie panvových svalov a panvového dna. Začať by mala každá žena pozvoľna a postupom času zvyšovať náročnosť. Nikdy ale neísť cez bolesť. Zamerať by sa mala na pevný stred tela a až potom na náročnejšie cviky. 

Počas dojčenia, ktoré je fyzicky samo o sebe dosť náročné, by sa mali ženy vyhnúť akémukoľvek držaniu diét. Treba myslieť na to, že nevyživuje iba seba, ale aj svoje dieťa.

Kedy je teda najvhodnejšie začať s cvičením? 

Rozdeľme si mamičky do dvoch skupín. Prvá skupina sú mamičky, ktoré rodili prirodzeným spôsobom, úplne bez komplikácií a nastrihávania, cítia sa super, lekár im povedal že je všetko v poriadku a cvičili aj pred tehotenstvom (alebo počas). Také mamičky môžu začať s cvičením už po šiestom týždni. 

Druhá skupina sú mamičky, ktoré rodili buď cisárskym alebo prirodzene no s komplikáciami či nastrihávaním. Tieto mamičky musia počkať na zahojenie rán, dať telu dlhší odpočinok a poradiť sa so svojim lekárom. Zväčša začínajú cvičiť až po piatom mesiaci, je to však individuálne.

Musia si uvedomiť, že sa netreba nikam ponáhľať.

Zároveň mamičkám odporúčame, minimálne na začiatku cvičiť s osobným trénerom, ktorý im zostaví tréningový plán šitý podľa ich potrieb a hlavne dohliadne na správne dýchanie a prevedenie všetkých cvikov. 

FitFabrik

Autor: Nika Digáňová

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info