Novinky

Ako trénovať pre menší driek a tvar tela ako presýpacie hodiny

Pravdepodobne ste už počuli príslovie „ploché brucho sa vyrába v kuchyni“, čo je spočiatku aj pravda. To, čo sa rozhodnete vkladať do svojho žalúdka, má veľký podiel na tom, ako bude vyzerať Vaše brucho zvonku. 

Konzumácia výživných, vyvážených jedál (pestrých jedál), ktoré vyživujú Vaše telo bez toho, aby za sebou zanechávali odpad v podobe prebytočného tuku, je kľúčovým konceptom pre zmenu v zložení Vášho tela. A hoci sa tento koncept zdá byť pomerne jednoduchý a jasný, mnohí ľudia ho považujú za najnáročnejší aspekt chudnutia či zmeny svojho doterajšieho životného štýlu.

FitFabrik - ako trénovať pre menší driek

Ak si (imaginárne) za cieľ dáme podobať sa čo najviac dokonalému tvaru presýpacích hodín, t.j. pevné ramená, široký chrbát, úzky driek a silné nohy, potom by sa mnohí pravdepodobne zamerali na cviky ako kľuky, zhyby, brušáky či drepy. Pravdepodobne by ste si vybrali cviky, o ktorých viete, že sú presne na “túto” partiu. No na dosiahnutie závideniahodnej postavy, sú potrebné cviky na rôzne iné svalové skupiny. “V prvom rade je potrebné vyváženie svalov a kriviek v hornej, spodnej časti tela a našeho stredu tela” hovorí náš šéftréner Martin Sobota.


Pokiaľ ide o stravu, plánovanie a príprava sú najdôležitejšie veci, ktoré si treba zapamätať:

  1. Naplánujte si nasledujúci týždeň, aby ste sa vyhli hladu a v kríze sa chytili čohokoľvek, čo je blízko Vás. Všetko, čo si pripravíte vopred, vás neskôr odmení.

  2. Pomalší no stabilný pokrok, je lepší pre dlhodobé výsledky. Rýchle chudnutie v skutočnosti nie je to, na čo by ste sa mali sústrediť. Všetky kroky smerom k bezpečnej rýchlosti úbytku hmotnosti 1 až 2 kilá za týždeň, budú mať za následok oveľa väčšiu pravdepodobnosť trvalého úbytku. “Namiesto „musím schudnúť x kilov, aby som dosiahla túto telesnú hmotnosť“, nastavte sa skôr na „tento týždeň sa budem trikrát prechádzať, trikrát cvičiť vo fitku a na každý deň si pripravím jedlo dopredu“. Ísť príliš tvrdo a príliš rýchlo neodporúčame. Vaším cieľom by malo byť udržanie si nového životného štýlu a tiež udržanie si štíhleho pásu.” hovorí naša výživová poradkyňa Veronika (stanova@fitfabrik.sk).

  3. Vyvážený pestrý prístup k stravovaniu.

Drastické jedlá a diéty môžu spôsobiť zníženie rýchlosti metabolizmu. Dôkazy ukazujú, že v skutočnosti môže byť prísne obmedzujúca diéta kontraproduktívna.

Ako však spoznáte drastickú diétu? Akýkoľvek protokol alebo návod, ktorý vyžaduje, aby ste vylúčili celú skupinu potravín (známu aj ako makronutrient) alebo nadmerne cvičili. Vždy a vo všetkom obhajujeme rovnováhu.

Takže teraz, keď máme postavené základy na náš stred tela, ako trénovať, aby sme získali zakrivený tvar presýpacích hodín?

Zaraďte kardio pre čo najrýchlejšie spaľovanie tukov

Ak sa chystáte zbaviť nechceného tuku v páse a celkovo na svojom tele, dôležité je určite zaradiť kardio cvičenie do svojho plánu cvičenia. Tu často našim klientom prízvukujeme, aby si vybrali niečo, čo ich bude baviť. Často sa totiž mnohí na cvičenie pozeráme skôr ako na trest, než na súčasť nášho dňa. A kardio cvičení je neúrekom. Od chôdze, cez beh, plávanie, bicykel, až po Intervalové tréningy, Spinning alebo Jumping u nás vo FitFabrik.

FitFabrik - ako trénovať pre menší driek

Zoberte do ruky aj činku, pre tvar a hustotu Vašich svalov

Sval je aktívne tkanivo, čo znamená, že spaľuje kalórie, aj keď sedíte. Čím viac svalov máte, tým viac kalórií spálite v pokoji a tým lepšie funguje váš metabolizmus. Dobrou správou je, že podobne ako kardio, aj silový tréning má mnoho výhod. O výhodách silového tréningu, najmä pre ženy sme písali v predošlom článku TU. 

Nepodceňujte cvičenia brušných svalov a stred tela

Stred tela je akási zastávka, cez ktorú prechádzajú vlaky do všetkých smerov, preto je veľmi dôležitá. Aby sme mohli behávať, plávať či bicyklovať efektívnejšie, potrebujeme silný stred tela. Aby sme mohli zodvihnúť viac, potrebujeme silný stred tela. Aby nás v práci nebolel od sedenia chrbát, potrebujeme silný stred tela. Zo stredu tela vychádza všetko a dá sa povedať, že je to najpodceňovanejšia časť nášho tela. Dôsledky opotrebenia a oslabenia spodnej časti chrbta, pociťujú najmä v neskoršom veku, no už dnes sa stretávame s mnohými tínedžermi, bojujúcimi s bolesťami najmä z nesprávne vykonávaných technikách cvikov.

V prípade, že máte záujem o rady osobného trénera, napíšte nám na chcemtrenera@fitfabrik.sk, veľmi radi Vám pomôžeme. 

FitFabrik

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info