Novinky

Kľúčom k lepším výsledkom je kombinácia týchto vitamínov / NOV 2

Keď sa špecifické vitamíny a minerály nachádzajú spoločne v jednom jedle, môžu mať omnoho lepšie výsledky na: posilnenie nášho nervového systému, zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia a tiež zlepšenie imunitnej odpovede. “Je to ako jedna plus jedna sa rovná tri. Silnejší efekt, vďaka kombinácii vitamínov.” hovorí naša výživová poradkyňa Veronika S.

Koncept dynamických dvojíc ako Sherlock Holmes a Watson alebo trojíc ako Traja mušketieri sa nevzťahuje len na zábavu. Súvisí to aj s našou stravou. Keď sa určité vitamíny, minerály alebo fytonutrienty konzumujú spolu, majú silnejší efekt na naše zdravie, ako keď ich jeme samostatne – tento koncept je nazývaný synergia živín. 

Konzumácia určitých živín spoločne, spôsobuje to, že jedna zlúčenina podporuje rozpustnosť alebo vstrebateľnosť tej druhej, a vďaka tomu vie telo danú látku efektívnejšie využiť. Táto biochemická synergia, môže výrazne posilniť fungovanie nervového systému a zlepšiť kardiovaskulárne zdravie, dýchací a muskuloskeletálny systém alebo tiež imunitnú odpoveď.

Tu je pohľad na šesť dynamických kombinácií živín, ktoré majú synergické účinky.

Vitamín C a železo

Synergický efekt: Ľudské telo ľahko absorbuje železo obsiahnuté v mäse, hydine a morských plodoch. Ale železo v rastlinných potravinách, je pre naše telo ťažšie vstrebateľné a telo ho tak nevyužije efektívne.

A práve vitamín C pomáha uvoľňovať železo z rastlinných potravín a robí ho lepšie vstrebateľným. Železo potrebuje naše telo pre správny rast a vývoj. Je potrebné na tvorbu hemoglobínu - proteínu v červených krvinkách, ktorý prenáša kyslík do každej bunky nášho tela a mozgu. Nedostatok železa môže vyvolať anémiu vrátane únavy, letargie a problémov s koncentráciou a pamäťou. Nedostatok železa tiež znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekciám. 

Ako ich spojiť: Na raňajky si dajte misku vločiek s nakrájanými jahodami alebo kiwi. Na obed si pripravte ako prílohu špenátový šalát s čiernymi fazuľkami, kúskami červenej papriky a plátkami paradajok. Alebo si opražte krevety, brokolicu, huby a sezamové semienka a máte hotovú večeru.

FitFabrik - kombinácia vitamínov v jedle má dramatické výsledky
Vápnik a vitamíny D + K

Synergický efekt: Pravdepodobne viete, že vápnik a vitamín D sú dôležité pre stavbu a udržanie silných kostí. 

„Vitamín D nám pomáha absorbovať vápnik z našej stravy a vitamín K pomáha ukladať vápnik do kostí,“ vysvetľuje Veronika. Pozitívne trio môže pomôcť chrániť ľudí pred osteoporózou a znížiť riziko zlomeniny. A keďže vitamín K pomáha nasmerovať vápnik tam, kam v kostiach patrí, zabraňuje tiež jeho hromadeniu v tepnách, kde môže viesť ku vzniku krvných zrazenín.

Ako ich spojiť: Urobte si omeletu,  so špenátom, šampiňónmi a syrom alebo smoothie s obyčajným jogurtom alebo tvarohom, ovseným mliekom, čučoriedkami a lyžicou chia semienok. Pripravte si šalát so surovým kelom, praženými sójovými bôbmi a sardinkami.

Vitamíny C a vitamín E

Synergický efekt: Oba vitamíny majú silné antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným znečisťujúcimi látkami a vystavením ultrafialovému žiareniu. 

Ako ich spojiť: Dajte si misku nakrájaných jahôd a kiwi, doplnenú slnečnicovými semienkami a nasekanými mandľami. Alebo si pripravte šalát so surovými listami špenátu, plátkami paradajok, plátkami červenej papriky a vinaigrette dresingom. Alebo si orestujte ružičky brokolice a karfiolu s arašidmi a slnečnicovým olejom.


Vitamíny B6, B12 a kyselina listová (B9)

Synergický efekt: Toto trio vitamínov B hrá zásadnú úlohu pri znižovaní vysokých hladín homocysteínu, ktorý je spojený s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Ako ich spojiť: Dajte si misku vločiek s nakrájaným banánom a mliekom. Urobte si veľký šalát so špenátom, avokádom, cícerom, vareným bulgurom a posypaním sušenými kvasnicami. Alebo si dajte grilovaného lososa so špargľou a pečenou zimnou tekvicou.

Draslík, horčík a vápnik

Synergický efekt: Spoločne tieto tri minerály znižujú krvný tlak, rozširujú krvné cievy a pomáhajú s rovnováhou elektrolytov, čo je nesmierne dôležité HESLO pre BINGO CHALLENGE: "AKCIA ROKA" pre správnu funkciu nervov. Tieto tri minerály tiež pomáhajú regulovať srdcový rytmus a rovnováhu tekutín v tele. 

Ako ich spojiť: Pripravte si hrniec ovsených vločiek, použite mlieko namiesto vody a doplňte tekvicovými semienkami, chia semienkami a plátkami banánu. Alebo do šošovicovej polievky pridajte nasekaný špenát a nastrúhajte naň trochu syra. Alebo si dajte pečený zemiak poliaty obyčajným jogurtom alebo tvarohom a ružičkami uvarenej brokolice.


Skutočné jedlo, nie doplnky!

Majte na pamäti, že všetky tieto párovania súvisia s prítomnosťou týchto živín v potravinách, nie v doplnkoch. Začnite hľadať dopĺňanie vitamínov a minerálov z potravín, nie z doplnkov výživy. Pre tie siahnite, ak ste obmedzení možnosťami. Skutočne kombinácie rôznych potravín, môžu priniesť veľké výsledky. 

Predstavte si to takto: „Je to ako ísť na symfonický koncert – prvý huslista je úžasný, ale keď sa k huslistovi pridá celý orchester, vznikne niečo magické,“ hovorí Veronika S. 


Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info