Zdravá výživa

Prečo nechudneme, či nepriberáme? Je náš jedálniček skutočne taký zdravý ako si myslíme? Vieme, kto môže pomôcť.

„Nevečeraj po 18:00. Ovocie konzumuj len doobeda. Vyhoď z jedálnička prílohy. Vyhni sa pečivu a nakupuj len light výrobky.“

Určite Vám aspoň jedna z viet prišla povedomá. A možno sa podľa niektorej aj riadite. A možno aj podľa všetkých. Každý sme si pravdepodobne niečo z vyššie spomenutého vyskúšali.

A možno si zajtra prečítame ďalšiu „skvelú“ radu a vrhneme sa do skúšania. Nakoniec môžeme mať v jednej chvíli toľko pravidiel, že sa budeme báť dotknúť napríklad jednoduchého jogurtu. Z odopierania a stresu vyvolaného rozmýšľaním čo môžeme, čo nie a kedy, nás väčšinou vyskratuje a z potreby upokojiť sa, si v piatok večer otvoríme konečne vínko, objednáme pizzku a dorazíme sa chipsami či chutnou čokoládou.

Po víkende sa znova zaprisahávame, že od pondelka začneme na 100% (ale už naozaj!) – zdravo fungovať.

Problém však nastáva už po pár dňoch, kedy na krabičkované jedlo nechutí tak, ako na začiatku a striktné pravidlá nás dostávajú do stagnácie. Je dôležité si uvedomiť, že režim MUSÍM – ako napríklad musím cvičiť, musím jesť toto a musím sa vyhnúť tamtomu, je strašne obmedzujúci a vytvára na nás nesmierny psychický tlak. V tomto režime strácame slobodu, radosť a potešenie. Hranice, ktoré sme si stanovili nás dusia a my prirodzene hľadáme cestu von. V tomto smere porekadlo „zakázané ovocie chutí najlepšie“ absolútne vystihuje situáciu, pretože nás podobné piatkové výlety za maškrtami, dostávajú z bubliny a my sa vtedy cítime najslobodnejšie.

Život je však ako na húpačke a dokáže nás vystaviť náročným situáciám. V ťažkých chvíľach si dokážeme takýto piatok vytvoriť aj kedykoľvek v týždni. Alebo z rozmaru, si jednoducho doprajeme jeden extra deň výlet na slobodu, mávneme rukou.

Ani si to neuvedomujeme a postupne sa tieto výlety “na slobodu” navyšujú a jediné čo nás zastaví je až ručička na váhe pár týždňov pred dovolenkou, či novoročné predsavzatie.

Vtedy sa pod tlakom vraciame k starým pravidlám, či receptom na chudnutie za 10 dní. K overeným diétam, zázračným nápojom, či prvému návodu, ktorý na nás vyskočí z Googlu. Opäť sa však nachádzame na začiatku nášho článku. Namotivovaní, plní chuti zmeniť sa a urobiť čokoľvek, pracujeme na svojej NESKUTOČNEJ zmene...až pokým toho nebudeme mať znova plné zuby...

Našli ste sa v niečom?

Ak áno, nie ste sami. Všetci sme vystavovaní životným situáciám, ktoré nás viac, či menej ovplyvňujú. Mnoho krát sa stane, že naše odhodlanie vystrelí ako šíp do neba, no po čase znova spadne. Je skutočne ťažké, zostať verný novým spôsobom.

Čo ak Vám povieme, že existuje prirodzená cesta k slobode, k potešeniu a bez odopierania si obľúbených jedál. Cesta, ktorá šetrí naše telo, buduje zdravie a najviac sa približuje k dosiahnutiu našich vytúžených cieľov.

Čo tak si nechať poradiť od naozajstného odborníka, od reálnej existujúcej osoby, ktorá pozná potraviny, ich zloženie, štruktúru, vzájomné kombinácie a skutočne žije podľa presvedčenia, ktoré odovzdáva druhým.

Takýto odborník sa nazýva výživový poradca a jedného, pardón jednu - máme u nás vo FitFabrik a volá sa Veronika.

FitFabrik - výživový poradcaZačnime však tým, prečo by sme sa mali zaujímať o správnu výživu a ako nám v tom výživový poradca dokáže pomôcť.

Mám sa aj ja zaoberať správnou výživou?

Odpoveď je áno, každý by sa mal. O správnu výživu by sa nemali zaujímať len ľudia trpiacimi nadváhou, či profesionálny športovci. V súčasnosti môžeme vidieť vysoký nárast civilizačných ochorení ako diabetes, vysoký krvný tlak, či obezita. Tieto ochorenia sa zároveň považujú za najrizikovejšie vlastnosti spojené s hospitalizáciou pri ochorení covid-19. Aj to je jeden z veľkých dôvodov, prečo sa chrániť pred týmito civilizačnými chorobami.

Aj napriek výbornému zdravotnému stavu, môže byť človek náchylný k rôznym ochoreniam z hľadiska dedičnosti, preto je vhodné predchádzať vzniku týchto chorôb, zdravou a správnou výživou. Práve jedálniček, spojený s prostredím v ktorom žijeme, môže oddialiť alebo zmierniť priebeh týchto ochorení. Je to neuveriteľné, ale kombinácia týchto dvoch aspektov, má až 70% podiel na našom zdraví.

Dogma, ktorú sa snažíme vštepovať našim klientom je, že správna výživa je celoživotný štýl s preferovaním potravín s vysokou nutričnou hodnotou a pestrosťou, nie len diéta na určité obdobie.

A kto je teda ten výživový poradca?

Je dôležité si uvedomiť, že nie je výživový poradca, ako poradca. V tejto dobe Vám do stravovania môže radiť akýkoľvek fitness tréner, ba dokonca aj človek, ktorý dosiahol neskutočnú premenu a svoj recept na úspech naordinuje aj Vám. Žiaľ to, čo funguje jednému, nemusí fungovať aj druhému. Pravdepodobne Vám nebude chutiť kuracie mäso s ryžou druhý týždeň po sebe a snáď ani tie vajíčka sa nebudú jesť každé ráno jednoducho. Takže čo s tým?

Vždy je lepšie si toho, kto Vám ide radiť do výživy, preklepnúť. Pozor, nemyslíme tým skontrolovať jeho posledné fotky na Facebooku a dať mu follow na Instagrame. Nenechajte sa oklamať výzorom a fotkami, na ktorých má minimálne percento tuku. Stále to nemusí znamenať, že Váš poradca je skutočný odborník. 

Pravý výživový poradca by mal mať vyštudovanú vysokú školu so zameraním na oblasť výživy či kineziologie. Existuje tiež množstvo naozaj kvalitných kurzov na výživu, ktoré netrvajú jeden či dva víkendy, ale predstavujú dlhodobé štúdium a ponúkajú obrovskú kopu znalostí. 

Zhrnuté a podčiarknuté, kvalitný výživový poradca by mal mať za sebou obšírnu históriu, čo sa vzdelania týka. Mal by sa so svojimi vedomosťami neustále posúvať vpred, aby mohol svojim klientom poskytovať vždy tie najnovšie informácie a poznatky. Ku každému klientovi by mal pristupovať individuálnym prístupom. Nie používať jeden meter na všetkých. 

Skutočný odborník Vám nielenže bude vedieť odôvodniť množstvá a vybrané suroviny, vysvetlí vám súvislosti, ale hlavne bude tu stále pre Vás. Bude Váš dôverník a motivátor. Vie, že cesta zmeny môže byť tŕnistá a že bez pomocnej ruky, sa ľudia častokrát vrátia do svojich vyšľapaných chodníčkov.

Ako funguje výživové poradenstvo?

Výživové poradenstvo funguje na základe vzájomnej spolupráce klienta a výživového poradcu. Je dôležité vyzdvihnúť slovo spoločnej, pretože obe strany by sa mali dopĺňať. Klient by mal prejaviť snahu pre seba niečo urobiť a hlavne mať vôľu vytrvať, na druhej strane odborník poskytnúť svoje vedomosti, skúsenosti a pomocnú ruku, aby sa dopracovali k výsledkom. Nie je to práca len jednej strany, kedy Vám odborník zašle stravovací plán a vy sa už riadite ako Vám to vyhovuje. Nie. 

Poradenstvo spočíva v prepojení teoretického plánu do praktickej roviny. U nás vo FitFabrik takýto program zahŕňa dvojmesačnú spoluprácu s pravidelnými konzultáciami. Na tej úvodnej, spoločne preberieme Vaše ciele, aktuálne stravovacie návyky, životný štýl a ďalšie dôležité aspekty. Ďalej nasleduje vstupná analýza telesnej kompozície (zastúpenie svalovej hmoty, tukovej hmoty, vody v tele, atď.). Číselne potrebujeme vedieť, kde sme, aby sme si mohli vytýčiť reálne dosiahnuteľný cieľ.

Po pár dňoch obdržíte vypracovaný stravovací plán, informácie a poučenia, ako sa v ňom orientovať či s ním pracovať. Počas dvoch mesiacov sa vykonávajú kontroly váhy a mier, no kľúčové sú Vaše pocity. Pre poradcu je dôležité vedieť, ako sa práve cítite. Ako zvládate zmeny, ktoré nastali vo Vašom živote a či je všetko v poriadku. Nebojte sa zveriť Vášmu poradcovi. Základom je úprimnosť a dôvera. 

Psychické rozpoloženie je extrémne dôležité. Psychika dokáže hýbať horami, no tiež vie dostať človeka na kolená. Skúsený poradca je tu pre Vás kedykoľvek.

FitFabrik - výživový poradca 2Dôležitá rada na záver...kľúčová je rovnováha

Typickou ľudskou vlastnosťou je chcieť všetko a najlepšie okamžite. No naše telo nie je hlúpe. Extrémne diéty si vždy vyžiadajú svoju daň. Príkladom sú známe jojo efekty, ako zhoršená regenerácia, či deficit rôznych vitamínov a minerálov, ktoré sa môžu prejaviť aj napríklad na zhoršenej kvalite pokožky... 

Možno vás sklameme, všetko nejde hneď a len málokto sa vie radovať z malých pokrokov. Už to, že ste sa začali viac zaujímať o svoje zdravie a chcete na sebe pracovať, je obrovský krok vpred. Nepozerajte sa na iných a s nikým sa neporovnávajte. Snažte sa zlepšovať každý jeden deň, krok po kroku a výsledok sa určite dostaví. Preto sa takýto spôsob života nazýva životný štýl - pretože trvá celý život. Je udržateľný a Vy môžete čerpať z jeho nekonečných benefitov.

Autor: Ing. Veronika Staňová – výživový poradca Fitfabrik

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info