Novinky

Prečo začať cvičiť s TRX?

TRX skratka znamená Total-Body Resistence eXcercises – cvičenie pre zaťaženie všetkých svalov tela. TRX je vlastne závesný systém, ktorý sa používa na cvičenie. Ide o dva popruhy, ktoré sú zakončené držadlami a dajú sa zavesiť. Za madlá sa držíte rukami alebo sa môžete zavesiť za nohy - vždy ale pracuje celé telo. 

Cvičenie je vhodné takmer pre každého, začiatočníka aj pokročilého, pretože tempo a intenzitu si môžete prispôsobiť svojej fyzickej zdatnosti.

TRX sa od iných cvičení odlišuje tým, že hlavný dôraz je kladený na stred tela (CORE). Stabilné jadro je zárukou toho, že cvičenci nepociťujú bolesti chrbta a kĺbov. Pri tomto druhu cvičenia rovnomerne zaťažujeme chrbtové svalstvo a podporujeme lepšie držanie tela. Svalová hmota narastá rovnomerne, čo znižuje riziko zranenia a zvyšuje výkonnosť. Cvičenie s TRX rozvíja flexibilitu, mobilitu, silové, kondičné, ale aj balančné schopnosti.

Intenzitu cvičenia si každý môže regulovať sám a to iba zmenou polohy tela oproti závesnému bodu. Posunutie tela o pár centimetrov zmení intenzitu vykonávaného prvku. Čím ste nižšie pod závesným bodom, tým je cvičenie náročnejšie a naopak. 

Aj u nás vo Fitfabriku ich máme niekoľko a zavesiť sa dajú takmer všade. Stretnete sa s nimi najmä na skupinových tréningoch, no zvládnete si tréning odcvičiť aj samy.

Najčastejšie chyby pri cvičení na TRX systéme

Naše telo je neustále zaťažované vo všetkých pohyboch a smeroch. Je nevyhnutné využívať telo ako koordinovaný celok. Pomocou TRX systému to môžeme docieliť. Všeobecne platí, že všetky cvičenia musíme vykonávať správnou technikou. Toto je veľmi dôležité aj pri cvičení na TRX. Zlé cvičenie na TRX môže viesť k bolesti chrbta a kĺbom. Kvalitný tréning môže slúžiť ako ochrana organizmu pred zranením. Preto by sme nemali podceňovať správnu techniku ​​tohto cvičenia.

1. Nesprávne začatie TRX cviku

Prvou chybou je samotný začiatok na TRX, kedy môžeme zvoliť zlú polohu tela a nastavenie nôh. Aby cvičenie prebiehalo plynule, je potrebné určiť správnu polohu tela. Pri trhavých pohyboch môže dôjsť k zraneniu chrbtových svalov, preto by sme svoje pohyby mali maximálne kontrolovať.

2. Nedostatočne držanie tela v rovine

Vo chvíli, keď sa cítime viac unavení, je o to ťažšie udržať telo v rovine.Naše telo by malo vyzerať ako doska. Žiadna časť chrbtice sa nesmie prehýbať. V doske by mali byť naše pohybové orientačné body v rovnováhe - členky, kolená, boky a hlava v úplnej rovine. Len vďaka tomu začne naše jadro pracovať tvrdšie.

3. Nedostatočne napnuté popruhy

Tým, že sú popruhy nedostatočne napnuté, dochádza k zníženiu náročnosti pohybu a cvičenie sa stáva menej efektívnym. Popruhy by mali byť neustále napnuté v každom vykonávanom pohybe.

V závesnom cvičení TRX je zastúpené nespočetné množstvo posilňovacích techník a naťahovacích pohybov, ktoré sú zamerané na svaly jadra. Silné jadro je základom všetkých efektívnych a účinných pohybov. Zapojenie jadra znamená viac než len stiahnutie brušných svalov do skrčenej alebo sedavej polohy. Úloha svalstva jadra spočíva v stabilizovaní chrbtice a odolávaní roztiahnutiu či rotácii je rovnako dôležité ako schopnosť vyvíjať pohyb.

V jadre je pri stoji umiestnené ťažisko tela a sú v ňom zahájené všetky pohyby. Spektrum svalov, spadajúce do oblasti jadra má celý rad praktických funkcií, ako napr.

  • schopnosť jedinca vzpriamene stáť a chodiť

  • kontrolovať pohyby 

  • prenášať energiu 

  • presúvať telesnú hmotnosť

  • distribuovať tlaky zo zaťaženia 

  • ochraňovať chrbticu a vnútorné orgány

  • zvýšenie dynamickej kontroly pohybov a postojov

  • zlepšenie svalovej rovnováhy

  • dosiahnutie vyššieho stupňa neuromuskulárnej a biomechanickej efektivity

  • stabilizácia sily

Autor: Nika Pieťková

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info