Zdravý životný štýl

Táto vec dokáže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 45%

Dôkazy potvrdzujú, že jedným z hlavných faktorov rizika vzniku demencie, je nedostatok fyzického cvičenia. Štúdie skúmajúce účinok cvičenia u dospelých v strednom a vyššom veku, zaznamenali zlepšenie myslenia, pamäti a zníženie miery demencie.

Fakty: Pohyb a cvičenie znižuje riziko demencie

Pravidelné cvičenie môže znížiť riziko vzniku demencie približne o 28%.  Špeciálne pri Alzheimerovej chorobe môže byť zníženie až o 45%. Tieto čísla pochádzajú z analýz až 16 štúdii o cvičení, pohybe a demencii. 

Výskum ďalej odhalil, že ženy v strednom veku, ktoré sú fyzicky aktívne, môžu mať nižšie riziko vzniku demencie až o 30% oproti svojim rovesníčkam, so sedavým spôsobom života. 

Druhy fyzickej aktivity

Ak by sme mali rozmýšľať vlastnou hlavou o druhoch fyzických aktivít, určite by nás napadol beh, bicyklovanie, či posilňovanie vo fitness centre. Áno, fyzická aktivita sa delí na aeróbnu, čo môže byť skutočne beh, bicyklovanie, plávanie, ale aj chôdza, turistika či aerobik. Jednoducho druhy športov, ktoré sú vykonávané pri miernej až strednej intenzite záťaže, počas dlhšieho časového intervalu. Charakteristickým znakom aeróbnej aktivity je neustály prísun kyslíka do svalov. 

FitFabrik - ako znížiť riziko vzniku demencieOpakom aeróbnej aktivity, je anaeróbna aktivita. Jedná sa zvyčajne o kratšie, no vysoko-intenzívne cvičenie. Do tejto skupiny patrí napríklad silové cvičenie, o ktorom sme podrobne písali v nasledovnom článku. 

Mnoho ľudí odmieta silový tréning, pretože majú v sebe predsudky, že tento tréning patrí len pre kulturistov či ľudí, ktorí sa snažia byť svalnatí. 

"Až donedávna sa v otázke zdravia a chudnutia, hovorilo len o aerébnom cvičení, zatiaľ čo silový tréning bol v globálnom merítku často vynechávaný" vysvetľuje DJ McDonough, výskumník kardiovaskulárnych chorôb na University of Minnesota School of Public Health. "V priebehu rokov sa zhromaždili presvedčivé výskumné dôkazy, ktoré jasne hovoria, že silový tréning poskytuje množstvo zdravotných výhod, nezávisle od aeróbneho cvičenia."

FitFabrik - bezplatná konzultácia

Z tohto dôvodu, sa aktuálne aj menia súčasné usmernenia od amerických zdravotníckych agentúr, v ktorých odporúčajú stráviť 75-150 minút každý týždeň aeróbnym cvičením a stráviť aspoň 2 tréningy v týždni silovými cvičeniami. 

To, o čom tu dnes hovoríme je, že posledné výskumy prinášajú mnoho overených a prekvapivých zdravotných benefitov. Patrí medzi ne zvýšenie dlhovekosti, zníženie úzkostí a depresí, posilnenie rovnováhy a flexibility, zníženie hmotnosti, zníženie rizika zranenia, zlepšenie krvného tlaku a hladiny cholesterolu, a výrazné zlepšenie zdravia srdca.

V prípade, že máte záujem o bezplatnú konzultáciu s osobným trénerom, napíšte nám na chcemtrenera@fitfabrik.sk . Budeme sa na Vás tešiť.

FitFabrik


Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info