Novinky

5 najčastejších chýb, ktoré ľudia robia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra

Nový rok je časom, kedy si mnohí z nás dávajú predsavzatia, ako zlepšiť svoje zdravie, kondíciu a celkový vzhľad. Jedným z najpopulárnejších cieľov je vrátiť sa do fitka a začať na sebe makať. To je samozrejme skvelé, pretože pravidelná fyzická aktivita má množstvo pozitívnych účinkov na naše telo i dušu. Avšak, ak sa chceme vyhnúť zraneniam, frustrácii a neúspechu, musíme sa vyvarovať niektorých častých chýb, ktoré ľudia robia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra.

1. Príliš veľa a príliš rýchlo

Jednou z najväčších chýb, ktorú robia ľudia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra, je to, že si chcú hneď nastaviť vysokú intenzitu a frekvenciu cvičenia. To je však recept na katastrofu, pretože naše telo potrebuje čas na adaptáciu a hlavne regeneráciu. Ak cvičíme príliš veľa a príliš rýchlo, riskujeme, že si spôsobíme preťaženie, zápal, bolesti, únavu a dokonca aj zranenie.

Navyše, takýto spôsob cvičenia nám môže spôsobiť aj psychický stres, demotiváciu a stratu záujmu. Ako sa tomu vyhnúť? Postupujme podľa zásady postupnosti a individuality. To znamená, že by sme mali začať s nižšou intenzitou a frekvenciou cvičenia, a postupne ju zvyšovať podľa nášho stavu, cieľov a schopností. Nemusíme sa porovnávať s ostatnými, ale hlavne sa sústrediť na seba a svoj pokrok. Mali by sme tiež dodržiavať dostatočný odpočinok a dbať na stravu, aby sme podporili našu regeneráciu a výkonnosť.

FitFabrik - začnite s premenou už dnes

2. Nekonzistentnosť a nedostatok plánu

Ďalšou chybou, ktorú robia ľudia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra, je to, že nemajú žiadny konkrétny plán, ako a čo cvičiť, a nedodržiavajú pravidelnosť. To je problém, pretože bez plánu a pravidelnosti nemôžeme dosiahnuť žiadne dlhodobé výsledky. Ak cvičíme len občas, náhodne a bez plánu, nemôžeme mať kontrolu nad naším progresom, a tým pádom ani nad naším zdravím a vzhľadom. Ako sa tomu vyhnúť?

Stanovme si jasné a reálne ciele, ktoré chceme dosiahnuť cvičením a vytvorme si tréningový a stravovací plán, ktorý nám pomôže naše ciele dosiahnuť. Plán by mal obsahovať, aké cviky, koľko sérií a opakovaní, s akou intenzitou a frekvenciou budeme robiť, a ako budeme monitorovať a hodnotiť naše výsledky. Mali by sme sa tiež zaviazať, že budeme dodržiavať náš plán a cvičiť pravidelne, aspoň 3-krát do týždňa, po dobu aspoň 45 až 60 minút.

V prípade, že si neviete vytvoriť takýto tréningový plán, naši osobní tréneri sú pripravení pomôcť Vám nastaviť Váš smer. V prípade záujmu o osobného trénera kontaktujte nášho šéftrénera na sobota@fitfabrik.sk a v prípade záujmu o konzultáciu a vytvorenie individuálneho stravovacieho plánu, kontaktujte našu výživovú poradkyňu Veroniku na stanova@fitfabrik.sk.

3. Jednostrannosť a stereotyp

Treťou chybou, ktorú robia ľudia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra, je to, že sa zameriavajú len na jeden druh cvičenia a že robia stále to isté. To nie je úplne najlepšie (aj za predpokladu, že dodržujú pravidelnosť), pretože takýmto spôsobom cvičenia sa obmedzujeme na rozvoj len niektorých aspektov našej kondície, a zanedbávame ostatné. Napríklad, ak sa zameriavame len na silové cvičenie, môžeme síce zvýšiť našu svalovú hmotu a silu, ale nezlepšíme našu kardiovaskulárnu vytrvalosť, flexibilitu, rovnováhu a koordináciu. Navyše, ak robíme stále to isté, môžeme si spôsobiť stagnáciu, nudu a stratu motivácie.

Ako sa tomu vyhnúť? Zaraďme do nášho plánu rôzne druhy cvičenia, ktoré budú stimulovať všetky aspekty našej kondície. To znamená, že by sme mali kombinovať silové, kardiovaskulárne, funkčné a mobility cvičenia, a prispôsobovať ich podľa nášho cieľa, úrovne a potrieb. Tiež by sme mali meniť naše cviky, intenzitu, frekvenciu a trvanie cvičenia, aby sme zabezpečili progres, motiváciu a zábavu.

Skvelým spôsobom sú skupinové cvičenia, ktorých máme vo FitFabrik počas týždňa dovedna 30. Vybrať si môžete z cvičení intenzitovo pomalších, či super náročných. Rôznorodosť však celkom určite patrí k TOP trom tipom k udržaniu si motivácie.

FitFabrik - Začnite s premenou už dnes

4. Nesprávna technika a nedostatok odbornej pomoci

Štvrtou chybou, ktorú robia ľudia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra, je to, že cvičia s nesprávnou technikou a že nevyužívajú odbornú pomoc. Niečo také, je mimoriadne rizikové, pretože cvičenie s nesprávnou technikou môže viesť k neefektívnosti, nerovnováhe, zlej posture, a dokonca vedie aj k zraneniam. Ak si nie sme istí, ako správne cvičiť, môžeme si spôsobiť viac škody ako úžitku. Navyše, ak nemáme žiadnu odbornú pomoc, môžeme sa stratiť v množstve informácií, rád a mýtov, ktoré sa týkajú cvičenia, čo konieckoncov vedie k neistote.

Ako sa tomu vyhnúť? Sústreďme sa na začiatku na správnu techniku cvičenia, a využime odbornú pomoc. Správna technika cvičenia znamená, že vieme, ako správne nastaviť svoju polohu, dýchanie, pohyb a záťaž, a vykonávať ich správne a bezpečne. Ako sa to naučiť? Môžeme si prečítať odbornú literatúru, pozrieť si videá, alebo ešte lepšie, využiť odbornú pomoc trénera, fyzioterapeuta, alebo inštruktora, ktorý nám ukáže, ako správne cvičiť, a opraví nás, ak robíme nejakú chybu. Takto sa vyhneme zraneniam, a zároveň zvýšime efektivitu našeho cvičenia.

5. Nedostatočné rozcvičenie

Piata chyba, ktorú robia ľudia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra, je to, že vynechávajú rozcvičku a strečing. To je veľká škoda, pretože rozcvička a strečing sú veľmi dôležité súčasti každého cvičenia. Rozcvička nám pomáha pripraviť naše telo na záťaž, zvýšiť našu teplotu, cirkuláciu, dýchanie, a aktivovať naše svaly, kĺby, a nervový systém. Strečing nám pomáha uvoľniť naše svaly, zlepšiť našu flexibilitu, prevenciu, a regeneráciu. Ak vynecháme rozcvičku a strečing, zvyšujeme riziko zranenia, bolesti, a svalovej tuhosti.

Ako sa tomu vyhnúť? Venujme aspoň 10 minút pred a po každom cvičení na rozcvičku a strečing. Rozcvička by mala obsahovať dynamické cviky, ktoré zahrievajú a mobilizujú naše celé telo, napríklad chôdzu, beh, skákanie, kľuky, drepy, výpady, rotácie, a podobne. Strečing by mal obsahovať statické cviky, ktoré uvoľňujú a natiahnu naše hlavné svalové skupiny, napríklad zadné stehná, predné stehná, lýtka, chrbát, hrudník, ramená, a podobne. Držme každý strečingový cvik aspoň 20 sekúnd, a opakujme ho 2-3 krát.

Zhrnutie:

Vrátiť sa na nový rok do fitness centra je skvelé rozhodnutie, ktoré nám môže priniesť veľa benefitov pre naše zdravie, kondíciu, a vzhľad. Avšak, aby sme dosiahli naše ciele a zároveň sa vyhli zraneniam, frustrácii, a neúspechu, musíme sa vyvarovať niektorých častých chýb, ktoré robia ľudia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra.

Tie chyby sú:

- Príliš veľa a príliš rýchlo

- Nekonzistentnosť a nedostatok plánu

- Jednostrannosť a stereotyp

- Nesprávna technika a nedostatok odbornej pomoci

- Nedostatok rozcvičky a strečingu

Ako sa im vyhnúť? Postupujme podľa zásady postupnosti a individuality, stanovme si jasné a reálne ciele, vytvorme si plán, ako ich dosiahnuť, zaraďme do nášho plánu rôzne druhy cvičenia, ktoré budú stimulovať všetky aspekty našej kondície, naučme sa správnu techniku cvičenia, a využime odbornú pomoc v podobe osobných trénerov, venujme aspoň 10 minút pred a po každom cvičení na rozcvičku a strečingu. Pri dodržiavaní týchto zásad budeme cvičiť efektívne, bezpečne, zábavne a budeme sa tešiť z našich výsledkov.

Dúfame, že tento článok vám pomohol zistiť, ako správne cvičiť a ako sa vyhnúť najčastejším chybám, ktoré robia ľudia, keď sa vracajú na nový rok do fitness centra. Ak máte nejaké otázky, pripomienky, alebo skúsenosti, neváhajte nám napísať na info@fitfabrik.sk.

Prajeme vám veľa úspechov a zdravia v novom roku!

FitFabrik


Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info