Najčítanejšie články

Ako začať cvičiť?

Je tu nový rok a s ním prichádzajú novoročné predsavzatia, ktoré sa častokrát týkajú aj zmien v oblasti životosprávy. Či už si dostal/a permanentku do fitka ako vianočný darček alebo jednoducho chceš s novým rokom začať na sebe pracovať, no nevieš ako na to, tak zostaň s nami, pretože v nasledujúcich článkoch sa ti budeme snažiť vysvetliť dôležité detaily, ktoré ti pomôžu na ceste za tvojím cieľom.

Ako prvé si polož otázku: čo chcem dosiahnuť? Chceš schudnúť prebytočný tuk? Nabrať svalovú hmotu? Zlepšiť svoje aeróbne schopnosti? Zo skúseností vieme, že väčšina začínajúcich cvičencov chce schudnúť, zlepšiť svoju „kondičku“ a jednoducho lepšie sa cítiť a mať viac energie.

Pred začiatkom samotného tréningového procesu je vhodné absolvovať meranie telesnej kompozície, kde zistíš aké sú tvoje vstupné hodnoty podkožného a viscerálneho tuku, aké máš % svalovej hmoty, prípadne aký je tvoj metabolický vek. Takéto meranie je možné absolvovať aj u nás vo FitFabrik. Stačí nám zanechať na teba telefonický kontakt a naši tréneri si s tebou dohodnúť termín merania. Cena za meranie telesnej kompozície a konzultácia je 10€.

Okrem váženia sú ďalším výborným kontrolným ukazovateľom obvodové miery v centimetroch, na ktoré nepotrebuješ žiadny zložitý prístroj a postačí ti krajčírsky meter. Aby sme to mali pred vstupom do fitka kompletné, odporúčame ti doma urobiť vstupné fotografie v spodnom prádle z predného, bočného a zadného pohľadu, ktoré si budeš v mesačných intervaloch porovnávať.

V praxi sa niekedy stáva, že človek sa až moc sústredí na čísla a štatistiky o svojom tele. V momente keď to nejde tak, ako si predstavuje, prichádza sklamanie, frustrácia a nechuť. V konečnom dôsledku to môže byť dvojsečná zbraň. Odporúčame, sa až tak nezameriavať na čísla a dáta či už z váhy alebo hodiniek, ale vnímať viac svoje pocity z tréningov a z toho ako sa celkovo vo svojom tele cítiš. Nesústrediť sa len na čo najviac spálených kalórií.

Všetci dobre vieme, že ak chceme dosiahnuť požadované zmeny, tréningový proces musí byť pravidelný a dlhodobý, pretože zázraky sa jednoducho nedejú zo dňa na deň. Ako ale zabezpečiť to, aby si po pár týždňoch neskončil/a tak rýchlo ako si aj začal/a? Musíš si jednoducho na seba vyčleniť čas! Áno, vo svojom diári musíš mať dopredu napísané, kedy sa venuješ sebe a nikomu/ničomu inému! Takýto plán je ideálne si vytvoriť na týždeň vopred. Či už v tvojom týždennom mikrocykle budú dva alebo štyri tréningy je jedno, dôležité je, že je to tam napísané a ty už jednoducho vieš, že toto je čas pre teba.

Počet tréningov v týždni je individuálny. Každý si musí sám pravdivo povedať, koľko času a energie je ochotný obetovať svojmu zdraviu tak, aby to nezasahovalo do pracovných, rodinných, alebo iných povinností. Ideálne je mať pohybovú aktivitu aspoň 5 dní v týždni s priestorom na regeneráciu. Realita je však taká, že ľudia stihnú 2 až 3 tréningy v týždni.

Ak máš možnosť chodiť cvičiť s niekým zo svojich priateľov, neváhaj a určite ti to pomôže v dňoch, kedy sa ti nebude moc chcieť, pretože práve tvoj sparingpartner ťa prinúti a motivuje prísť.

Skupinové cvičenie alebo individuálny tréning? Ak plánuješ v týždni viacero tréningov, vhodné je to nakombinovať aj individuálnymi, aj so skupinovými tréningami.

V individuálnych tréningoch sa sústreď na kontrolované, precíznou technikou prevedené pohyby, kde sa vedome sústredíš na pohyb, ktorý vykonávaš a čo pri daných pohyboch cítiš. Jednoducho vnímaj a počúvaj svoje telo. Ver nám, toto je kľúčová vec, ktorá ťa dokáže vystreliť za svojím cieľom. Nejde o to vykonať sériu nekontrolovaných, mechanicky vykonaných opakovaní, ale práve naopak, prepojiť hlavu s telom, svalmi a jednotlivými svalovými zreťazeniami. Takýmto vedomým cvičením sa budeš oveľa rýchlejšie zlepšovať v technike jednotlivých cvičení, tým pádom tvoje telo dokáže vykonávať širokú škálu pohybov a tvoj tréning nebude monotónny a bude ťa stále baviť.

Počas tréningu odporúčame nemať pri sebe telefón, neodpisovať na správy a nerozptyľovať sa. Nastáva tvojich 60-90 minút. Nikomu inému tento čas nepatrí, len tebe.

Na skupinovkách je to viac o zážitku, kopa ľudí a hlasná hudba ťa ešte viac ženú  vpred, tempo a intenzita sú na vyššej úrovni. Zo začiatku sa budeš trápiť s prevedením niektorých cvičení, ale to vôbec nevadí, pretože na to, aby sa tvoj mozog naučil nové veci, ktoré si doteraz nerobil/a, tieto chyby v procese učenia sa, sú nevyhnutné na potrebný progres. Časom sa tvoja technika a kondícia budú zlepšovať a ty urobíš viac za menej námahy.  Vo FitFabrik nájdeš množstvo skupinových cvičení, takže treba prísť, vyskúšať a zaradiť do svojho týždenného tréningového mikrocyklu.

V najbližšom článku sa budeme venovať detailom od rozcvičenia, cez hlavnú až po záverečnú časť tréningu.

 

 

 

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info