Zdravý životný štýl

Nos je na dýchanie, ústa na jedenie

Nos je čuchový orgán, prostredníctvom ktorého môžeme cítiť rôzne vône. Dôležitejšie funkcie plní pri dýchaní a pokiaľ chceš zvyšovať svoje BOLT skóre (o ktorom si čítal v minulých článkoch), zlepšovať svoje zdravie a športový výkon, je nevyhnutné, aby si dýchal čo najčastejšie nosom či už počas dňa, ale hlavne aj v noci keď spíš.

Naši dávni predkovia dýchali ústami len ojedinele, v nebezpečných situáciách vyžadujúcich si vysoko intenzívnu fyzickú aktivitu. Práve preto je dýchanie ústami synonymom pre pohotovostný režim boja alebo úteku.

Ak dýchaš ústami, zapájaš vrchnú časť hrudníka, s tým sú spojené väčšie nádychy, čoho výsledkom je znížená absorpcia kyslíka. Takíto ľudia často trpia zhoršenou koncentráciou, nedostatkom energie a sú náladoví.

Naopak, ak dýchaš nosom, zapájaš bránicu, čoho výsledkom je pokojné, pravidelné a neprerušované dýchanie.

FitFabrik - Nos je na dýchanie, ústa na jedenie - čeľusteZubári taktiež evidujú rôzne zmeny tváre spojené s ústnym dýchaním ako napr. úzka čeľusť, krivé zuby, vpadnuté lícne kosti, malé nosové dutiny a predkus.

Dýchanie nosom so zavretými ústami je nesmierne dôležité najmä u malých detí, kedy sa im vyvíjajú jednotlivé časti tváre. Dôležitú úlohu tu zohráva jazyk, ktorý je akýmsi prirodzeným strojčekom na zuby.

Ak máme zavreté ústa počas dýchania, jazyk je opretý o horné podnebie a jemným tlakom nám formuje chrup do tvaru písmena U. Naopak ak dieťa dýcha s otvorenými ústami, jazyk sa nachádza v spodnej časti úst kvôli lepšiemu prieniku vzduchu a keďže jazyk nevyvíja tlak na horné podnebie, výsledkom je vývoj chrupu v tvare písmena V. S takýmto chrupom nemajú zuby dostatok priestoru na rovnomerné rozloženie, čo vedie k vzniku úzkej čeľuste s krivými zubami.

Hlavnými funkciami nosu sú zohrievanie a zvlhčovanie vzduchu, kde vnikajúci vzduch o teplote 6 stupňov sa zohreje na telesnú teplotu predtým ako dorazí do pľúc. Ďalej odstraňuje choroboplodné zárodky a baktérie, čím nás chráni pred vonkajšími nečistotami. Nosové dierky sú výrazne menšie ako ústa. Odpor pri dýchaní je asi o 50% väčší v porovnaní s dýchaním cez ústa, pričom rýchlosť a smer vnikajúceho vzduchu sú regulované, čoho výsledkom môže byť lepšia absorpcia kyslíka až o 20%.

FitFabrik - nos je na dýchanie, ústa na jedenieDeti, ktoré dýchajú s otvorenými ústami majú väčšie riziko, že si vyvinú predsunuté držanie hlavy, kde výsledkom sú zúžené dýchacie cesty a celkové zhoršenie respirácie.

Ďalším znakom ústneho dýchania je dehydratácia, keďže vzduch neprejde filtračnými procesmi a je suchý. Suchý vzduch zvyšuje zakyslenie, čo vedie k vzniku zubných kazov a problémov s ďasnami. Neodfiltrovaný vzduch od baktérií spôsobuje nepríjemný zápach, čo určite nechceš. V neposlednom rade takéto nefunkčné dýchanie s otvorenými ústami výrazne zvyšuje šancu, že budeš v noci chrápať, tvoj spánok bude nekvalitný, telo nebude regenerovať a ty budeš trpieť nespavosťou.

Ak sa ráno zobúdzaš so suchými ústami a upchatým nosom, je to znak toho, že počas spánku nedýchaš nosom ale ústami. Prelepením úst tejpom z lekárne si zabezpečíš správne dýchanie počas celej noci. Zaspíš rýchlejšie, spánok nebude prerušovaný a zobudíš sa čerstvý a nabitý energiou.

Verím, že si sa dnes dozvedel veľa užitočných informácií spojených s dýchaním. Ak sa cez deň prichytíš s otvorenými ústami, spomeň si na tento článok, zavri ústa a tvoje telo sa ti určite poďakuje.

Autor: Mgr. Martin Sobota

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info