Zdravý životný štýl

Správnym dýchaním ku kvalitnejšiemu životu

Bez jedla prežijeme týždne, bez vody pár dní, no bez vzduchu len niekoľko minút. Správnym dýchaním vieme uvoľniť dýchacie cesty, zlepšiť cirkuláciu krvi, efektívnejšie zásobovať mozog a pracujúce svaly kyslíkom. Správne dýchanie ovplyvňuje aj kvalitu spánku, schopnosť regenerovať, sústrediť sa a manažovať stres.

Dnešný “moderný” spôsob života, plný chronického stresu, sedavého životného štýlu, nezdravých jedál a nedostatku fyzickej aktivity nás vzďaľuje od toho, čo je pre nás prirodzené. Výsledkom sú nesprávne návyky (áno aj tie dýchacie).

Nadmerné dýchanie a hlavne dýchanie s otvorenými ústami sú dva hlavné aspekty, ktoré vedú k rôznym zdravotným ťažkostiam, ako napríklad: sucho v ústach, problémy s mandľami, nosovými prepážkami, časté zívanie, či dokonca horšie - chrápanie, prerušovaný spánok, nočné mory, ale aj bolesti hlavy, hnev, napätie, búšenie v oblasti hrudníka, krivé a pokazené zuby.

Zavri ústa, dýchaj nosom a čítaj ďalej!

Funkčnosť, resp. nefunkčnosť tvojho dýchania sa dá zistiť jednoduchým testom, na ktorý potrebuješ iba stopky. Nazýva sa BOLT (Body Oxygen Level Test) a vymyslel ho Patrick Mckeown (zakladateľ OXYGEN ADVANTAGE metódy). Pred testom je dôležité byť aspoň 5 minút v pokoji (najlepšie je meranie vykonať ráno, pár minút po zobudení).

FitFabrik - Bolt Oxygen Level TestPokyny k testu:

  • Posaď sa, vzpriam svoju chrbticu a uvoľni ramená

  • Nadýchni sa voľne nosom, následne kľudne vydýchni nosom

  • Zapchaj si nos prstami, zadrž dych a spusti štart na stopkách

  • So zadržaným dychom plynie čas a test ukončuješ v momente, kedy cítiš potrebu nadýchnuť sa (túžba po nadýchnutí sa môže prejaviť sťahovaním dýchacích svalov v brušnej dutine alebo krku)

  • Stlač stop, uvoľni si nos a pokojne pokračuj v dýchaní nosom

Výsledok testu:

  • BOLT skóre 10 sekúnd = dýchanie je ťažké, namáhavé, hlasné, nepravidelné bez pauzy medzi jednotlivými nádychmi. Počet nádychov/výdychov za minútu 15-30.

  • BOLT skóre 20 sekúnd = dýchanie je ťažké, no pravidelné. Počet aj veľkosť nádychov sú menšie a po výdychu nasleduje prirodzená pauza 1-2 sekundy. Počet nádychov/výdychov za minútu 15-20.

  • BOLT skóre 30 sekúnd = dýchanie je kľudné, jemné, tiché a bez námahy. Pauza medzi nádychmi sa predlžuje. Počet nádychov/výdychov za minútu 10-15.

  • BOLT skóre 40 sekúnd = dýchanie je maximálne kľudné bez akejkoľvek námahy, pauza po výdychu je 4-5 sekúnd a takmer nevidno dýchacie pohyby. Počet nádychov/výdychov za minútu 6-10.

Pamätaj, že pri teste je dôležité, aby si zadržal dych po normálnom pokojnom výdychu. Prvý nádych po uvoľnení nosa musí byť pokojný. Ak sa musíš nadýchnuť prudko a intenzívne, znamená to, že si zadržal dych na príliš dlhý čas. V tomto teste nejde o to vydržať silou vôle čo najdlhšie, ale ukončiť test v momente, kedy cítiš, že sa potrebuješ nadýchnuť.

Načo je vlastne dobrý Body Oxygen Level Test?

Tento jednoduchý test, ktorý trvá niekoľko sekúnd, ti prezrádza, či tvoje dýchanie je funkčné a akým spôsobom bude tvoje telo reagovať na fyzickú aktivitu. Čím vyššie skóre, tým menej budeš dýchavičný/á, neskôr sa unavíš, dokážeš pracovať intenzívnejšie za menej námahy a dlhší čas, pretože efektívnejšie okysličíš pracujúce svaly.

Cieľom je dostať sa na 40 sekúnd. Výsledok pod 25 sekúnd je považovaný za nefunkčné dýchanie s veľkým priestorom na zlepšenie. Ak je tvoje BOLT skóre 10-15 sekúnd, nedokážeš dýchať nosom ani počas chôdze do menšieho kopca alebo schodov, rýchlo sa zadýchaš, si nútený/á buď spomaliť, alebo prepnúť na dýchanie ústami, čo vedie ešte k horšiemu zásobovaniu buniek kyslíkom, pretože vydychuješ príliš veľa oxidu uhličitého.

Ako pracovať na zlepšení BOLT skóre?

Na začiatok sa musíš naučiť dýchať nosom v priebehu dňa, počas väčšiny fyzickej aktivity a hlavne v noci. Metóda OXYGEN ADVANTAGE ovplyvňuje dýchanie v troch základných rovinách (biochémia, biomechanika a kadencia).

Biochémia - zmenou citlivosti chemoreceptorov na hladinu oxidu uhličitého v krvi sa telo naučí efektívnejšie pracovať počas záťaže.

Biomechanika - bránicovým dýchaním docieliš prehĺbené, kontrolované, pravidelné dýchanie, ktoré ti zaručí lepšie okysličenie buniek a tkanív.

Kadencia - spomalením dýchania na 5-6 nádychov za minútu v kľudovom režime aktivuješ parasympatikus, výsledkom čoho je rýchlejšia regenerácia a trávenie. Naopak prevládanie sympatiku (boj/útek) vedie k rôznym zdravotným problémom od chronického stresu, zvýšenej hladiny kortizolu až po zhoršený spánok.

Dnes si sa naučil/a, že nadmerné dýchanie a hyperventilácia majú negatívny dopad na naše zdravie a výkon. Vieš si aj odmerať jednoduchým testom aktuálny stav tvojho dýchania. V ďalšom článku sa dozvieš aj to, že CO2 nie je len odpadový plyn, ktorého sa musíme výdychom zbaviť a mnoho ďalších užitočných informácií, ktoré zlepšia kvalitu tvojho života.

Pripravujeme pre teba aj kurz správneho dýchania, ktorý sa v blízkej dobe uskutoční vo FitFabrik.

Autor:

Mgr. Martin Sobota

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info