Zdravá výživa

Vnútorná hra medzi mozgom a našim žalúdkom

Všeobecne platné znalosti o našej tráviacej sústave sú také, že je to súbor orgánov určených na trávenie, vstrebávanie a asimiláciu potravy, ktorú jeme.

Žalúdok je plný mikroorganizmov, ktoré majú mnohé špecifické a významné funkcie v našom tele, napríklad pomáhajú regulovať fungovanie imunitného systému, detoxikáciu, zápal, produkciu neurotransmiterov a hormonálnu signalizáciu. Bez správnej starostlivosti o našu tráviacu sústavu môžeme negatívne ovplyvniť našu náladu, libido, spánok, metabolizmus, imunitu a dokonca aj svoje názory a jasnosť svojich myšlienok.

OK, tak ako sa teda dajú systémy v našom žalúdku pokaziť? 

Celkové zdravie našej mysle a tela závisí od rôznorodej populácie dobrých alebo inak povedané správnych organizmov v našich črevách, ktoré tvoria takzvaný mikrobióm. V jednoduchosti: keď sa naruší rovnováha mikrobiómu a kontrolu prevezmú zlé organizmy, môžu nastať rôzne problémy. 

FitFabrik - vnútorná hra medzi žalúdkom a našim mozgom

Stratu diverzity mikrobiálnych druhov možno pripísať strave s nízkym obsahom rastlinnej vlákniny, častej konzumácií antibiotík, fajčeniu a veľmi obmedzeným stravovacím režimom (hladovky a diéty). Ak sa posnažíme zlepšiť svoj stravovací režim a začneme dbať viac o svoj mikrobióm, vieme zlepšiť svoj imunitný systém a vyhnúť sa mnohým ochoreniam.

Depresia, ADHD, obezita, autizmus, psoriáza, reumatoidná artritída, kardiovaskulárne ochorenia, Crohnova choroba, astma a Alzheimerova choroba sú spojené so zápalom v žalúdku. Príčiny zápalu čriev sa líšia od človeka k človeku, ale vo všeobecnosti pramenia zo zlého výberu stravy a chronického stresu. 

Konzumácia stravy s vysokým obsahom cukru zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo vyvoláva zápal v krvnom riečisku, pretože prebytok cukru môže byť toxický, ak ho bunky nezachytia a nevyužijú. 

Degeneratívne účinky nášho výberu stravy sa nekončia len pri cukre. Do hry vstupuje aj pomer omega-6 a omega-3 tukov. Omega-6 tuky dominujú v západnej strave; tieto prozápalové tuky sa nachádzajú v mnohých spracovaných potravinách s vysokým obsahom tuku (dressingy, cukrovinky,...) a pri nadmernej konzumácií zapríčiňujú nadváhu až obezitu. Na druhej strane omega-3 tuky – tie, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, rybách, ľanových semienkach a zvieratách kŕmených trávou – posilňujú kognitívne funkcie, pomáhajú potláčať zápaly a môžu v skutočnosti vyvažovať škodlivé účinky vysokej konzumácie omega-6. Antropologický výskum odhalil, že naši predkovia konzumovali pomer omega-6 a omega-3 tukov zhruba 1:1. V súčasnosti sa priemerná západná strava skladá z 10-20-krát viac omega-6 tukov, ako jedol náš predok.

Zápal spôsobený nesprávnou stravou zvyšuje stresový hormón nazývaný kortizol, ktorý má škodlivé účinky na náš žalúdok. Tieto zvýšené hladiny majú schopnosť zmeniť zmes baktérií, zvýšiť priepustnosť črevnej výstelky a zvýšiť produkciu zápalových látok pochádzajúcich z imunitných buniek, nazývaných cytokíny. Tieto cytokíny zvyšujú zápal v žalúdku, čo vedie k ďalšej priepustnosti a tiež priamo a negatívne ovplyvňujú mozog, čím sa stáva náchylnejším na poruchy nálady.

Tento účinok skúmali japonskí vedci, ktorí sa zamerali na myši, ktorým chýbal mikrobióm (myši bez mikróbov). Zistilo sa, že tieto myši prehnane reagovali na stresové situácie vyplývajúce z prehnanej reakcie HPA (hypotalamus-hypofýza-nadobličky). Inými slovami, nerovnováha bakteriálneho zastúpenia v mikrobióme môže viesť k tomu, že postihnutí jedinci vnímajú určité udalosti viac stresujúce ako tí, ktorí majú žalúdok zdravý.

FitFabrik - chcem trenera

Kortizol je tiež jedinečne viazaný na náš cirkadiánny rytmus – príliv a odliv hormónov počas 24-hodinového dňa, ktorý ovplyvňuje našu biológiu a aj to, či sa cítime bdelí alebo unavení. Nespavosť je bežným príznakom porúch súvisiacich s náladou a dnes vieme potvrdiť, že súvisí so zdravím nášho žalúdka. Bez optimálneho zdravia v našom črevnom prostredí nemôžeme produkovať adekvátne hladiny serotonínu – inhibičného neurotransmitera potrebného na reguláciu spánku a nálady. Zhruba 80 % množstva serotonínu v tele produkujú nervové bunky vo Vašom žalúdku a mnohí neurológovia a psychiatri si začínajú uvedomovať, že lieky sú často menej účinné pri liečbe porúch spánku a nálady, ako zmeny v stravovaní. Je zaujímavé, že sa predpokladá, že skutočný mechanizmus moderných antidepresív nemusí mať vôbec nič spoločné s ich účinkom na serotonín a so znížením zápalu v žalúdku.

V určitom okamihu sa do značnej miery myslelo, že prípad „pocitu v črevách“ nie je nič iné ako nejaké nejednoznačné spojenie medzi fungovaním nášho čreva a mozgu, avšak pri ďalšom skúmaní sa ukázalo, že v skutočnosti existuje zreteľné spojenie, ktoré riadi tento vzťah. Blúdivý nerv, ktorý slúži ako priame spojenie medzi mozgom a žalúdkom, riadi impulzy a prenáša informácie z nášho čreva do nášho mozgu, a to je dôvod, prečo zdravie nášho čreva zohráva veľkú úlohu v kognitívnych funkciách. Pochopením, že existuje spojenie, môžeme nájsť lepší spôsob podpory zdravia a prevencie chorôb.

FitFabrik

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info