Novinky

Prečo by mali ženy cvičiť aj silové tréningy?

"Môj posledný článok bol o výhodách kardio tréningov, no rovnako dôležité sú aj tréningy silové. Prečo by ho ženy mali zaraďovať do svojho týždenného plánu? Aké výhody má silový tréning na ženské telo? Poďme sa nato spolu pozrieť a vysveliť si to." píše naša trénerka Nika D.

Ženské telo je jedna veľká kniha plná nezodpovedaných a nevyriešených otázok. Najdôležitejšou vecou pri trénovaní je poznať aj svoj cyklus, o ktorom som písala článok už dávnejšie. Keďže jedno nadväzuje na druhé, aj silový tréning by mali ženy cvičiť podľa toho v akej fáze cyklu sa práve nachádzajú.

Tu sa dostávame teda k otázke kedy? Najideálnejšie obdobie na poriadny silový tréning je (ak berieme do úvahy, že žena nemá bolestivú menštruáciu a jej cyklus trvá 28 dní), približne od tretieho až do štrnásteho dňa cyklu. Áno, vtedy môže maximálne zaťažovať svoje telo na budovanie svalov a progres bude omnoho väčší a rýchlejší najmä počas týchto dní. 

Aké výhody prináša silový tréning u žien?

  • POSILNÍ KĹBY : Mnoho cvikov, ako sú drepy a výpady v skutočnosti posilňujú nielen kĺby, ale zároveň napodobňujú funkčné pohybové vzorce. Silové cvičenia napodobňujúce pohyby, ktoré denne automaticky vykonávame (dvíhanie dieťaťa na ruky, zatváranie ťažkých dverí/kočíkov, vstávanie zo stoličky) nám zároveň uľahčujú život a udržiavajú zdravé kolená, členky, zápästia, lakte a ramená.

  • PODPORUJE CHUDNUTIE A UDRŽIAVA VÁHU : Silový tréning je spoľahlivý spôsob, ako zvýšiť svalovú hmotu, čo zase napomáha ženskému telu spáliť viac energie skôr, ako ho telo uloží do tukových zásob. 

FitFabrik - Začnite s premenou už dnes

  • ZDRAVIE KOSTÍ : Silový tréning môže pomôcť udržať si silné a zdravé kosti, čo je s pribúdajúcim vekom každej ženy dôležité. Keďže podporuje hustotu kostí, môže pomôcť znížiť riziko osteoporózy. Z tohto dôvodu má silový tréning veľký význam najmä u žien v menopauze. Estrogén vekom ženy klesá a jeho nižšie hladiny k oveľa vyššiemu výskytu ochorenia kostí.

  • POZITÍVNE VPLÝVA NA DUŠEVNÉ ZDRAVIE : Jedna z najdôležitejších vecí, pre ktoré ženy cvičia je ich sebavedomie. Ak je žena sebavedomá, páči sa samej sebe a je spokojná so svojim vonkajškom, je spokojná aj vo vnútri svojho tela. Pri akomkoľvek cvičení sa žena uvoľní, vypne od každodenných starostí, odpočinie od detí a užije si čas len pre seba. To napomáha k duševnej pohode a vyrovnanosti. 

Pohyb ako taký, nám ženám veľmi pomáha po všetkých stránkach. Silové tréningy, kardio, mobilita, jóga, behanie v prírode, plávanie a mnoho ďalšieho. Nemajte stereotyp tréningového týždňa, skúšajte stále niečo nové, oživte si tréningy skupinovými cvičeniami, inokedy si choďte zabehať a na další deň si odcvičiť silový tréning. Zahoďte stereotyp za hlavu a vymeňte ho za rôznorodosť. 

FitFabrik

Autor: Nika D.

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info