Novinky

Sme pripravení žiť do 100vky?

Mnohí sme už počuli o štatistike, že ak budeme mať 50 a budeme stále zdraví, existuje veľmi dobrá šanca, že sa dožijeme 90-ky a možnosť, že dosiahneme trojciferné číslo, nie je v tomto prípade anomáliou Guinessovej knihy, akou bola kedysi.

Dlhovekosť je cieľom každého z nás, no nie je to len o pridávaní ďalších rokov. Za posledné storočie sa vďaka pokroku v medicíne, poľnohospodárstve a sanitácii dĺžka nášho života zdvojnásobila. Aký je však problém, ktorému čelíme dnes?

Veľa z týchto nadobudnutých rokov trávime v nemocniciach a v ordináciách lekárov, chorí na srdcové choroby, rakovinu, cukrovku a Alzheimerovu chorobu - stavy, ktoré sa zvyčajne začínajú okolo 60. Takže aktuálna otázka nie je ako žiť dlhšie, ale ako žiť dlhšie zdravo? Ide o to, ako sa zbaviť týchto chorôb, aby sme mali viac času na pokojný život, stretávanie sa priateľmi alebo "plavbu po Níle" alebo "aby sme boli posledný človek na planéte."

FitFabrik - dlhovekosť

Jedného dňa by sme si mohli dať čarovnú tabletku, ktorá by vyriešila všetky choroby a obnovila všetky staré a nefunkčné bunky. Vedci sú dnes horliví po stopách „geroterapeutických“ liekov, ktoré zabraňujú vzniku chorobám zo starnutia. Líder v tejto oblasti Nir Barzilai, MD, riaditeľ Inštitútu pre výskum starnutia na Albert Einstein College of Medicine, spúšťa veľkú štúdiu o metformíne. Je to liek pôvodne vyvinutý z francúzskeho orgovánu, ktorý je lacný a bežne sa používa na liečbu cukrovky a je známy tým, že pomáha predchádzať úmrtiam na srdcové choroby, rakovinu a kognitívny pokles. Jedným z charakteristických znakov starnutia, je proces nazývaný autofágia, ktorý sa s pribúdajúcim vekom spomaľuje – autofágia je bunková likvidácia odpadu, ktorý odstraňuje a recykluje odpad, ktorý sa hromadí pri chorobách, ako je Alzheimerova choroba.

Medzitým ako dopadnú všetky aktuálne výskumy - je toho veľa, čo môžeme urobiť bez čarovných tabletiek. Barzilai študuje storočných ľudí, aby zistil, prečo dostávajú choroby o 20 alebo 30 rokov neskôr ako normálni ľudia – v skutočnosti 30 percent netrpí vo veku 100 rokov ničím vážnym. Určite majú nejakú genetickú predispozíciu, ale fakt je ten, že „cvičenie, výživa, spánok a sociálne prepojenie môžu zohrať veľkú úlohu,“ hovorí. „Ako vedec to však nemôžem dokázať – neexistujú žiadne kontrolované štúdie na cvičenie, spánok, výživu a sociálne prepojenia; všetko je len asociácia – no pre mňa sú dôkazy ohromujúce. Ľudia, ktorí kontrolujú čo možno najviac týchto políčok (cvičenie, spánok, výživa, otužovanie, dýchanie, saunovanie, vzdelávanie, sociálne prepojania atď.), sú živí dlhšie a čo je najpodstatnejšie v lepšom zdraví.“

Ste pripravení na skenovanie Vášho tela?

Mozog

Zabudnite na IQ. Horúcim novým konceptom v spoločenských kruhoch je LQ (learnability quotient / kvocient učenia sa) – Vaša túžba a schopnosť neustále získavať nové zručnosti. To je dôležité nielen na pracoviskách, kde nám ChatGPT šliape na päty, ale aj pre to, čo odborníci na dlhovekosť odporúčajú. Na krížovkách alebo sudoku a aplikáciách na trénovanie mozgu nie je nič zlé, hovoria odborníci, no v týchto hrách sa postupne zdokonalíme. Je oveľa efektívnejšie oprieť sa o svoje LQ. Napríklad naučiť sa čítať recepty na varenie v taliančine alebo inom jazyku alebo ísť na viac dovoleniek – cestovanie je skvelý spôsob, ako oživiť synapsie v mozgu, najmä ak si cestu plánujete sami. Objavovanie nových miest, dobrodružstvo z neznámych ľudí a neznámeho prostredia, vytvára vo Vašom mozgu silné prepojenia a aj preto máte občas pocit, že Vaša sebadôvera narástla.

Výskum tiež ukazuje, že cvičenie podnecuje neurogenézu a obnovuje myelín - izoláciu mozgu, ktorá pomáha prenášať správy pozdĺž nervových buniek, ktoré sa s pribúdajúcim vekom začínajú opotrebovávať. Dokonca aj to, že vstanete z pohovky na 10 minút a roztancujete svoje srdce vo svojej obývačke, Vám môže pomôcť. Zdá sa tiež, že počas spánku mozog prechádza cyklom "preplachovania", pri ktorom mozgovomiechový mok vyplavuje toxíny – také, ako sa ukázalo, čo útočia na pamäť u pacientov s Alzheimerovou chorobou.

FitFabrik - dlhovekosť

Rovnako dôležité je tráviť čas s priateľmi. Emocionálne spojenia sú zázrakom pre Váš mozog. Ak máte menej ako 80 rokov a nie ste geneticky predisponovaní k demencii, osamelosť strojnásobí toto riziko. V skutočnosti jeden všeobecný chirurg vyhlásil osamelosť za epidémiu verejného zdravia v Amerike, pretože (spolu so sociálnou izoláciou) je spojená s asi 30-percentným zvýšeným rizikom srdcových chorôb a mŕtvice. Hovorí, že tráviť len 15 minút denne s niekým, na kom vám záleží a uistiť sa, že ste na 100 percent prítomní môže znížiť toto riziko. Zbystrí to aj váš mozog – ale najmä ak starostlivosť ide oboma smermi. "Ľudia s veľkou emocionálnou podporou majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať vyššie hladiny neurotrofického faktora odvodeného od mozgu," hovorí Joel Salinas, behaviorálny neurológ a výskumník z NYU Langone Health Institute, pričom odkazuje na látku, ktorá je nevyhnutná pre učenie a pamäť.

Laura Carstensenová, PhD, zakladajúca riaditeľka Stanfordského centra pre dlhovekosť, hovorí, že ak sa stretávate s ľuďmi rôznych generácií, získate ďalší pozitívny plus. "Je ťažké urobiť zmeny, ako je zdravé stravovanie a cvičenie každý deň pre niečo čo je tak abstraktné ako zdravie," hovorí. V skutočnom živote nás to, že sme so staršími ľuďmi, núti premýšľať o tom, či by sme chceli byť ako oni alebo nie. A mladšie generácie nás inšpirujú svojou energiou a nenásytnosťou učiť sa (a my sa máme toľko čo učiť!), pričom nám pripomínajú, aby sme si tieto vlastnosti udržali aj vo svojom vlastnom živote.

Oči

Vo svojich 40 alebo 50 rokoch pravdepodobne začnete používať okuliare. Vezmite si do zásoby aj pár ďalších odtieňov, aby ste sa uistili, že chránite svoje oči pred poškodením UV žiarenia. A ak ste odhodili každoročné návštevy u očného lekára, vráťte sa k nim. Včasné zachytenie problémov, ako je makulárna degenerácia a glaukóm, môže spomaliť alebo zabrániť tomu, aby vás obrali o zrak; a ak sú Vaše oči mizerne suché kvôli menopauze, môžu vám pomôcť kvapky na predpis alebo iné liečby.

FitFabrik - dlhovekosť

Spodný chrbát

Bolesť krížov je najčastejšou príčinou „rokov prežitých so zdravotným postihnutím“. Je to skutočne hrozné vyhlásenie z nedávnej globálnej štúdie Lancet. „Ako starneme,“ hovorí Harvey Smith, MD, špecialista na chrbticu a docent ortopedickej chirurgie v nemocnici Pensylvánskej univerzity, „skracujeme sa, pretože naše platničky – mäkké vankúšiky medzi kosťami – začínajú kolabovať. “ Keď sa zrútia, vydúvajú sa smerom von ako pneumatika auta, ktorá sa nafúkne a niekedy skončia priškripnutím nervu, čo môže spôsobiť bolesť buď v dolnej časti chrbta alebo vyžarujúcu do zadku alebo nôh. Najlepší spôsob, ako sa chrániť, je robiť veci, ktoré už sú na Vašom zozname – cvičiť, schudnúť a HESLO pre BINGO CHALLENGE: "PREMENA - ZAČÍNA" z lásky k Bohu prestať fajčiť (najmä cigarety môžu viesť k degenerácii chrbtice). Ale pridajte si aj nejaký cielený silový tréning kombinovaný s cvičeniami na stred tela. A uistite sa, že neustále otáčate trupom, hovorí Kate Hamel, kinestéziologička. "Mali by ste byť schopní sedieť na stoličke aj bez toho, aby ste pohli zadkom, otočiť sa, aby ste videli dozadu o 180 stupňov," hovorí. Ak skončíte s chronickými bolesťami chrbta, Smith hovorí, že fyzikálna terapia, kognitívna terapia, akupunktúra a chiropraktická úprava môžu pomôcť, pričom operácia je poslednou možnosťou.

Srdce

Fakt je ten, že zo všetkých vecí, ktoré vás pravdepodobne zabijú, je srdcové ochorenie číslo jedna. Našťastie existuje veľa spôsobov, ako sa tejto situácii vyhnúť – a cvičenie tiež pomáha zvyšku Vášho tela zostať zdravý.

„Cvičenie je najsilnejší spôsob, ktorý máme, aby sme sa vyhli alebo oddialili chronické choroby vrátane srdcových chorôb,“ hovorí Peter Attia, MD, autor novej knihy Outlive: The Science & Art of Longevity.

Jeho receptom pre lepšiu kondíciu je asi z polovice kardio a z polovice silový tréning. Nízkointenzívna aktivita, ako je chôdza alebo jazda na bicykli – dostatočne jednoduchá, pri ktorej sa dá aj rozprávať – zlepšuje vaše mitochondrie, mini elektrárne vašich buniek. Ale aby ste zostali funkčne mladší, hovorí Attia, musíte zvýšiť svoj VO2, čo je miera príjmu kyslíka pri tom najťažšom cvičení, čo je obzvlášť dôležité pre zdravie srdca.

Ideálne je robiť kombinácie s vysokou a nízkou intenzitou, ako je striedanie štyroch minút rýchleho behu so štyrmi minútami rýchlej chôdze. Pokiaľ ide o silový tréning, ten tiež zvyšuje hustotu kostí a Váš metabolizmus.

FitFabrik

Komplet celý článok nájdete na:
https://www.oprahdaily.com/life/health/a44189997/longevity-how-to-guide/

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info